今日、面白いことがありました。
日本では、1月7日に「春の七草」を使った、七草がゆを食べる風習があります。私の家では、妻が好きなので、毎年食べていました。ところが、転職して私だけ愛媛にいる今、「今年は食べられないなぁ」と思っていました。
今日は朝からこんにゃく製造の早出だったので、社長と話す機会がありました。私の勤務先 一柳こんにゃく店 - 愛媛県四国中央市 では、お惣菜の販売もしています。ですから、私は提案したのです。「春の七草のメニューはしないのですか?」と。
社長は、思ってもいなかったらしいのですが、面白がってくれました。問題は提供方式。おかゆは時間が経つと糊状になって、好まない人もいます。(私は好きですが。) それに、水分の多い惣菜ほど、衛生管理が難しくなるという問題があります。ですから、私は、「例えば、七草の塩もみしたものを細かく刻んだ混ぜご飯や、七草の入った炊き込みご飯などはどうでしょう?」と、提案しました。
しばらくして、作業が終わって私は事務所でデスクワークをしていたのですが、社長から電話がありました。「七草買ってきて!」と。
私は、インスタグラムなどのSNSに記事をアップしました。
https://www.instagram.com/p/DEgSpU_hUqR/?locale=ja_JP
その効果…というほどフォロワーはいないので、関係ないとは思うのですが、昼過ぎには無事完売したそうです。提案したので、ちゃんと売れるか、心配だったのです。
それにしても、こうして、朝、急に社員が提案した小さな挑戦でも、面白そうならやってみるという私の会社は、面白いと思いませんか?(^^)
なお、海外の友人の皆さんに説明しますと、七草がゆを食べる理由は、お正月に豪華な食事を食べて疲れた胃を休ませるために、消化しやすいものを食べるということです。そういう、体をいたわる行事なのです。
Something interesting happened today.
In Japan, there is a custom of eating nanakusa-gayu (rice porridge) made with the "seven herbs of spring" on January 7th. My wife likes it, so we eat it every year. However, now that I've changed jobs and I'm working alone in Ehime, I thought, "I won't be able to eat it this year."
Today, I had to go to work early for the konnyaku manufacturing business, so I had a chance to talk with the president. The company I work for,
https://konnyaku.weblike.jp/index.html
, also sells side dishes. So I suggested, "Why don't you do a menu with the seven herbs of spring?"
The president didn't seem to have thought of it, but he found it interesting. The problem was the way it was served. Porridge becomes sticky over time, and some people don't like it. (I like it, though.) Also, the more moisture the side dish has, the more difficult it is to maintain hygiene. So I suggested, "For example, how about mixed rice with finely chopped salted nanaku herbs, or cooked rice with nanaku herbs?"
After a while, I was doing desk work at the office when I got a call from the president. "Buy some nanakusa!"
I posted an article on Instagram and other social media.
https://www.instagram.com/p/DEgSpU_hUqR/?locale=ja_JP
I don't have many followers, so I don't think it has any effect, but they apparently sold out by the afternoon. I was worried about whether they would sell well because I proposed them.
Even so, don't you think it's interesting that my company is willing to try even small challenges proposed by employees in the morning if they seem interesting? (^^)
As I explain to my friends overseas, the reason we eat nanakusa-gayu is to eat something easy to digest to give our stomachs a rest after eating a luxurious meal on New Year's Day. It's an event to look after the body.